5 grudnia 2014

KROKIETY z kapustą, grzybami i serem.


Składniki: 
Ciasto na naleśniki 
4 jajka 
4 szkl mąki 
3 szkl. mleka 
3 szklanki wody mineralnej 
sól 
odrobina masła

Farsz: 
20 dag kapusty kiszonej 
0,5 kg pieczarek 
kilka suszonych grzybów 
odrobinę masła
sól, pieprz 
35 dag sera

Krokiety: 
5 jajek 
bułka tarta
olej


NALEŚNIKI: 

1. Jajka wbić do miski, wsypać odrobinę soli i ubić.

2. Wsypać mąkę i wlać mleko oraz wodę. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.

3. Na patelnię wrzucić masło i poczekać aż się rozpuści.

4. Masło przelać do masy naleśnikowej i wymieszać. 

5. Na rozgrzanej patelni wlewać ciasto, szybko rozprowadzając go okrężnymi ruchami. Smażyć po ok. minuty z każdej strony. (Kiedy brzegi naleśnika odchodzą od patelni to oznacza ze dana strona już jest gotowa)
WAŻNE! Nie można zbyt długo smażyć naleśników, bo wtedy będą sztywne i będą pękać przy zawijaniu krokietów. 



FARSZ:

1. Grzyby i kapustę przygotować jak farsz do uszek, który jest opisany tutaj - > klik


2.  Ser pokroić na kawałki, wrzucić do siekacza i drobno posiekać. ( Można również zetrzeć na tarce o małych oczkach)

3. Kapustę z grzybami, ser i 2 łyżki masła przełożyć do miski i razem wymieszać. (Najlepiej, kiedy masło jest miękkie, wtedy szybko się zmiesza z farszem).

4. Na każdym z naleśników  położyć 2 łyżki farszu i zwinąć ' w kopertę'. 





KROKIETY

1. Zawinięte naleśniki z farszem obtoczyć w jajku i bułce tartej. 

2. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ok. minutę z każdej strony aż do zarumienienia. 

3. W celu usunięcia tłuszczu wyłożyć na ręcznik papierowy (wchłonie niezbędną ilość tłuszczu, którą panierka uwielbia).




Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz