Składniki:
0,5 kg mąki
100 g masła
150 ml mleka
sól
Farsz:
30 dag pieczarek
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
sól, pieprz, 4 listki laurowe
cebula
odrobina masła
1. Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 2-3 h. Po tym czasie przelać wraz z woda do garnka i gotować 30 min. na małym ogniu.
2. Pieczarki umyć i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i gotować do momentu wyparowania wody. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
3. W tym samym czasie odsączyć sok z kapusty,zalać zimną wodą, dodać listki laurowe i gotować 20 min na małym ogniu. Wrzucić ugotowane suszone grzyby (dolać razem z wodą w której się gotowały). Gotować kolejne 20 min.
4. Kiedy kapusta już będzie gotowa na patelnię wrzucić odrobinę masła i drobno posiekaną cebulę.
5. Cebulę zeszklić, wrzuć pieczarki oraz odsączoną kapustę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
( W tym momencie wyciągnąć listki laurowe )
6, Odczekać aż farsz wystygnie i drobno posiekać-ewentualnie wrzucić do siekacza.
CIASTO
1. Mleko wlać do rondelka, wrzucić masło i gotować do momentu rozpuszczenia się masła -delikatnie mieszając.
2. Odczekać aż mleko z masłem lekko ostygnie.
WAŻNE! Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące ani zimne.
3. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać mleko z masłem, Dokładnie wymieszać i przełożyć na blat. Ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 min.
5. Ciasto podzielić na 3 kawałki i po kolei rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm.
6. W zależności od tego jakiej wielkości mają być uszka wykrawać kółka ze szklanki. (ja wybrałam średniej wielkości uszka o średnicy 3 cm).
7. Na każdym kółku nakładać odrobinę farszu, zgiąć na pół, zlepić po łuku i dwa końce zlepić ze sobą.
8. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie 3 minuty do momentu wypłynięcia uszek na zewnątrz.
Porcję uszek można zamrozić. ( Uszka wyłożyć na desce obok siebie, włożyć do zamrażalnika na 5 minut i potem zapakować do woreczka). Dzięki temu uszka się nie posklejają.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz