2 grudnia 2014

USZKA z kapustą i grzybami

Do tej pory korzystałam z przepisu na ciasto do pierogów mojej mamy, aczkolwiek czułam niedosyt smaku i postanowiłam urozmaicić i zmienić przepis na ciasto. Po dzisiejszej próbie ten oto przepis stał się moim ulubionym! Nie dość, że jest pyszne w smaku (dosłownie rozpływa się w ustach), jest bardzo elastyczne to jeszcze tak świetnie się skleja! 


Składniki: 
 0,5 kg mąki 
100 g masła 
150 ml mleka 
sól

Farsz: 
30 dag pieczarek
kilka suszonych grzybów 
30 dag kapusty kiszonej 
sól, pieprz, 4 listki laurowe 
cebula
odrobina masła 

FARSZ 

1. Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 2-3 h. Po tym czasie przelać wraz z woda do garnka i gotować 30 min. na małym ogniu. 

2. Pieczarki umyć i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i gotować do momentu wyparowania wody. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. 

3. W tym samym czasie odsączyć sok z kapusty,zalać zimną wodą, dodać listki laurowe i gotować 20 min na małym ogniu. Wrzucić ugotowane suszone grzyby (dolać razem z wodą w której się gotowały). Gotować kolejne 20 min. 

4. Kiedy kapusta już będzie gotowa na patelnię wrzucić odrobinę masła i drobno posiekaną cebulę. 

5. Cebulę zeszklić, wrzuć pieczarki oraz odsączoną kapustę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. 
( W tym momencie wyciągnąć listki laurowe


6, Odczekać aż farsz wystygnie i drobno posiekać-ewentualnie wrzucić do siekacza. 




CIASTO 


1. Mleko wlać do rondelka, wrzucić masło i gotować do momentu rozpuszczenia się masła -delikatnie mieszając. 

2. Odczekać aż mleko z masłem lekko ostygnie. 
WAŻNE! Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. 

3. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać mleko z masłem, Dokładnie wymieszać i przełożyć na blat. Ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

4. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 min. 

5. Ciasto podzielić na 3 kawałki i po kolei rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm.

6. W zależności od tego jakiej wielkości mają być uszka wykrawać kółka ze szklanki. (ja wybrałam średniej wielkości uszka o średnicy 3 cm).

7. Na każdym kółku nakładać odrobinę farszu, zgiąć na pół, zlepić po łuku i dwa końce zlepić ze sobą. 

8. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie 3 minuty do momentu wypłynięcia uszek na zewnątrz. 

Porcję uszek można zamrozić. ( Uszka wyłożyć na desce obok siebie, włożyć do zamrażalnika na 5 minut i potem zapakować do woreczka). Dzięki temu uszka się nie posklejają. 

Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz