Składniki:
0,5 kg mąki
50 g masła
100 ml mleka
sól
Farsz:
20 dag pieczarek
10 dag kapusty kiszonej
kminek
1. Kapustę kiszoną zalać gorącą wodą, gotować 15 min.
2. Pieczarki umyć,pokroić. Gotować do momentu odparowania wody. Wrzucić do gotującej się kapusty. Wymieszać.
3. Pod koniec gotowania doprawić kminkiem.
4. Odstawić do ostudzenia.
5. Zimny farsz drobno posiekać.
Ciasto:
1. Mleko wlać do garnka, wrzucić masło i gotować do momentu rozpuszczenia masła. Ostudzić. (Powinno być ciepłe,ale nie gorące)
2. Mleko z masłem dodać do mąki, doprawić solą i wyrobić na gładką masę. CIasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 20 min.
3. Oderwać kawałek ciasta,wykrawać kółka szklanką. Na środku nałożyć niewielką ilość farszu i sklejać brzegi pierożka.
4. Gotowe pierogi gotować we wrzącej wodzie ok 3 min ( do momentu wypłynięcia do góry).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz