Składniki:
1 kg pieczarek
pierś z kurczaka
200 ml wody
śmietana 200 ml
10 dag żółtego sera
makaron rurki (1 opak.)
odrobina masła
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
odrobina oleju
1. Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki. Gotować do momentu wyparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
2. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować według instrukcji na opakowaniu.
Każdy lubi inny makaron, ja lubię al dente stąd gotowałam 10 min. (większa odsłona rurek)
Odcedzić.
3. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej, pod koniec doprawić przyprawą do kurczaka. Smażyć 10 min, do miękkości.
3. Na osobnej patelni wrzucić usmażoną pierś z kurczaka, wsypać gotowe pieczarki, dodać wodę i śmietanę. Na małym ogniu dusić do momentu zagęszczenia sosu. Na sam koniec dodać ugotowany makaron, wszystko wymieszać.
4. Całość posypać startym serem, trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia sera.
Smacznego !



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz